Joku lähettelee Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n nimissä epäilyttävää viestiä, jossa kiitetään osallistumisesta lahjoituskampanjaan ja kerrotaan viestin saajan tiliä veloitetun. Meillä ei ole käynnissä rahankeruukampanjaa, eikä meillä työskentele Fairuz-nimistä henkilöä tai ketään muutakaan lahjoituskoordinaattoria. Mikäli saat epäilyttävän viestin, ota meihin yhteyttä. Poliisi selvittää asiaa. Pahoittelemme tilannetta ja tiedotamme, kun tiedämme itse enemmän.

Turvapaikanhakijoiden tuki ry toimii Kaarlenkadun, Metsäläntien, Otaniemen ja Uudenmaankadun vastaanottokeskuksissa. Suuri osa lahjoitusliikenteestä kulkee  Viikin lajittelutilan kautta. Toimimme yhteistyössä Helsingin kaupungin ja sen vastaanottokeskusten sekä pääkaupunkiseudulla toimivien seurakuntien ja järjestöjen kanssa. Otaniemessä teemme yhteistyötä Luona Oy:n kanssa, jonka hallinnoima vastaanottokeskus on.   

Tutun vapaaehtoisena voit osallistua monenlaiseen toimintaan:

Vaate- ja hygieniatarvikehuoltoa keräyksistä jakeluun lahjoituskirpputoreilla

Tutun vapaaehtoiset toimivat niin turvapaikanhakijoiden kuin vastaanottokeskusten henkilökunnankin apuna vaate- ja hygieniatarvikehuoltoon liittyvissä tehtävissä. Vaatevapaaehtoiset organisoivat keräyksiä, lajittelevat lahjoitukset ja järjestävät niiden jakelun tasapuolisesti vastaanottokeskusten lahjoituskirpputoreilla. Myös lahjoitusten pesemisessä tai pienissä kunnostusprojekteissa tarvitaan silloin tällöin auttavia käsiä.

Kielikerhot

Tutun vapaaehtoiset järjestävät kielikerhoja miehille, naisille, lapsille ja perheille. Kerhoissa opiskellaan suomea ja ruotsia käytännönläheisesti ja hauskasti. Opetussisällöt räätälöidään kurssilaisten toiveiden mukaan. Pyrimme saamaan matalan kynnyksen kielikerhotoimintaa kaikkiin Helsingin kaupungin vastaanottokeskuksiin.

Hengailu eli vapaamuotoinen ystävätoiminta

Vapaamuotoinen yhdessäolo on kaikkein matalimman kynnyksen kotouttavaa toimintaa, ja juuri sitä turvapaikanhakijat kertovat kaipaavansa eniten.Tällä hetkellä hengailu tapahtuu lähinnä kohtaamiskahviloiden ja tapahtumien muodossa. Olemme järjestäneet myös erilaisia ruoanlaittoiltoja ja piknikkejä

Logistiikka-apu

Tutun vapaaehtoiset tarjoavat kuljetusapua kaikenlaisen toiminnan tukena. Pääosin kuljetetaan vaatteita ja lahjoituksia, mutta silloin tällöin myös autetaan turvapaikanhakijoita julkisissa kulkuvälineissä erilaisilla retkillä ja ekskursioilla. Myös ihmiset kaipaavat silloin tällöin kyytiä, niin turvapaikanhakijat kuin vapaaehtoisetkin.

Yhteistyö Kaapelitehtaan kanssa

Ruoanlaittoillat

Tutun ruoan merkitys korostuu, kun on stressaavassa tilanteessa ja kaukana kotoa. Olemme pyrkineet luomaan erilaisia mahdollisuuksia turvapaikanhakijoille päästä valmistamaan ja nauttimaan kaipaamiaan ruokia. Järjestämme muun muassa Kaapelin kanssa yhteistyössä ruokailtoja, joissa turvapaikanhakijat, kaapelilaiset ja tutulaiset kokkaavat yhdessä Kaapelitehtaan tiloissa.

ART-TU

ART-TU on monivaiheinen suomalaisille ja turvapaikkaa hakeneille ammattitaiteilijoille suunnattu projekti, joka pyrkii tutustuttamaan ja tekemään taidekenttää ja kulttuuria tutuksi. Projekti huipentuu MATKA-JOURNEY-näyttelyyn 9.7.-24.7. Kaapelitehtaan PURISTAMO-hallissa.

Tutuksi-projekti

Tutuksi-projektin tavoitteena on saattaa turvapaikanhakijat osaksi yhteisöä, mukaan toimintaan, toimijoiksi ja vähentää osaltaan turvapaikanhakijoihin kohdistuvia ennakkoluuloja "törmäyttämällä" ihmisiä. Käytännössä etsimme vapaaehtoistyöpaikkoja ja yhteisöllisiä harrastusmahdollisuuksia turvapaikanhakijoille ja juuri oleskeluluvan saaneille. Projektia tullaan pilotoimaan kesän/syksyn 2016 aikana. 

Menneet tapahtumat

Tutu on osallistunut tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen aktiivisesti joko yksin tai muiden järjestöjen kanssa. Olemme osallistuneet muun muassa Ravintolapäivä-tapahtumiin, joista viimeisimmässä pop up -ravintolamme Kabuli Palau tarjosi afganistanilaisen keittiön herkkuja. Olemme osallistuneet myös Siivouspäivään Kallion ja Viikin pisteissä. Lisäksi Tutu on pitänyt epävirallisen piknikin Maailma kylässä -festivaaleilla

Yhteiskunnallinen vuorovaikuttaminen

Turvapaikanhakijoiden tuki ry toimii vuorovaikutuksessa erilaisten yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa. Turvapaikanhakijoiden ja suomalaisten kohtaaminen on työn keskiössä. Osana tätä työtä yhdistys suunnittelee ja toteuttaa kulttuuri- ja perheprojekteja, ruoanlaittotapahtumia ja muita tapahtumia.