Käynnissä olevat hankkeet
Neuvonta- ja tukityö maahan muuttaneille Toimintamme ytimessä on tällä hetkellä oleskelulupaneuvonta ja mielenterveyden tuki turvapaikanhakijoille, paperittomille sekä muuten oleskelunsa kanssa epävarmassa tilanteessa oleville. Tätä työtä olemme tehneet STEA-rahoituksella vuodesta 2020 alkaen.
Moninaisilla Voimavaroilla Mukana -hanke Toteutamme yhteisöllistä toimintaa nuorille ja perheille Brita Maria Renlundin säätiön rahoittamana. Teemme myös selvitystä siitä, miten lukuisat maahanmuuttolainsäädännön kiristykset vaikuttavat nuorten arkeen.
Refugee Film Festival Festivaali esittää laajan kattauksen pakolaisuutta eri näkökulmista käsitteleviä elokuvia ja toimii kohtauspaikkana pakolaiskysymyksistä kiinnostuneille. Festivaalielokuvat kertovat pakolaisuudesta sekä sen pitkän aikavälin vaikutuksista yksilöön ja yhteiskuntaan. Festivaalilla on oma sarjansa myös turvapaikanhakijataustaisten tekijöiden elokuville. Festivaali tuo yhteen pakolaisuudesta kiinnostuneet katsojat ja tekijät elokuvien lisäksi keskusteluihin ja festivaaliklubille.
RFF järjestettiin lokakuussa 2024 Helsingissä jo kuudennetta kertaa. Ajankohtaista tietoa RFF:stä löydät RFF:n sivuilta, Facebookista, Twitteristä ja Instagramista.
Tutun muu toiminta
Lahjoitustori Tutun lahjoitustori toimii Facebookissa ja siellä tavara vaihtaa omistajaa joustavasti ja veloituksetta. Voit ilmoittaa itsellesi turhasta tavarasta, ja sen tarvitsija ilmoittaa sinulle tarpeesta. Voitte yhdessä sopia siitä, miten tavara löytää tiensä lahjoittajalta saajalle. Lahjoitustorilla voi lahjoittaa myös kyytejä – apu isohkojen tavaroiden kuljettamisessa on usein enemmän kuin tarpeen.
Pop up – toiminta Tutu järjestää tapahtumia ja toimintaa kertaluontoisesti tai tarpeen mukaan, esimerkiksi vaatekeräyksiä, juhlia tai vapaaehtoistemme koulutuksia.
Asunnot ja asuminen/Welcome Home -tiimi
Vapaaehtoisemme auttavat oleskeluluvan saaneita asumisen ja elämisen järjestelyissä tarpeen ja resurssiemme mukaan.
Haluatko tavata uusia ystäviä tai löytää uuden harrastuksen? Oletko kiinnostunut turvapaikanhakijoiden tilanteesta? Haluatko tukea kotoutumista ja tuntea että teet jotain hyödyllistä? Tule mukaan Tutun toimintaan! Tutulla on erilaisia hankkeita ja se hakee aktiivisesti kumppanuuksia muiden hankkeiden kanssa. Ole yhteydessä sähköpostitse: tutu@turvapaikanhakijoidentuki.fi
Tutun päättyneet hankkeet ja materiaalit
Perheiden Tutu Järjestimme perheteemaista toimintaa nuorille ja perheille sekä avustimme perheenyhdistämisessä. Keräsimme tietoa siitä, minkälaista apua ja neuvontaa asiakkaamme ovat saaneet viranomaisilta ja muilta toimijoilta. Kokosimme tietoa perheenyhdistämisen käytännön haasteista. Hanketta rahoitti Brita Maria Renlundin säätiö vuonna 2024.
Nuorten Tutu Järjestimme osallisuutta tukevaa toimintaa nuorille turvapaikanhakijataustaisille nuorille vuonna 2023 Brita Maria Renlundin säätiön rahoituksella.
Lapsistrategia-projekti Hankkeen aikana tuotettiin materiaalia lapsen oikeuksista vanhemmille. Pääset lukemaan ja lataamaan materiaalit viidellä eri kielellä alta.
Opas suomeksi
Opas englanniksi
Opas arabiaksi
Opas farsiksi
Opas somaliksi
Osaksi -hanke (2020–2023) Tuimme turvapaikanhakijoita ja muita Suomeen muuttaneita elämän tärkeissä taitekohdissa. Osaksi-toiminta neuvoi esimerkiksi oleskelulupa-asioissa ja ohjasi oikeiden palveluiden piiriin. Osaksi-toiminnasta sai myös psykososiaalista keskustelutukea. Hanke toteutettiin STEA-rahoituksella.
Tutuksi-hanke (2016–2019) Tutuksi-hanke yhdisti maahan tulleita suomalaisten harrastus- ja vapaa-ajan toiminnan ryhmiin. Hanke toteutettiin STEA-rahoituksella.
Art-Tu I-III (2016–2018) Kolmena vuonna toteutettu taidehanke Art-Tu toi yhteen turvapaikanhakijataustaisia taiteilijoita ja suomalaista taideyhteisöä. Art-Tun kansainväliset osallistujat toteuttivat monitaiteiset yhteisnäyttelyt Helsingin Kaapelitehtaalla. Ensimmäisen vuoden teema oli Matka/Journey. Toisen vuoden näyttely Memory of War tutki, kuinka siviilit kokevat sodan hävityksen niin nykyisyydessä kuin muistoinakin. Kolmannen vuoden Happiness – tässä ja nyt! kiersi työpajamuodossa eri paikkakunnilla, ja työpajojen tuloksia nähtiin eri taiteenlajeja yhdistävässä kokonaistaideteoksessa Kaapelitehtaalla.